Suuline traditsioon - Sõjad – väeteenistus - Väeteenistus

Röa külast (Türi kihelkond) ühest talust põgenenud jutustaja onu kroonuteenistuse eest Rootsi. Jäänudki sinna. Teenistusaeg kestnud siis 25–30 a. Kardetud väga, et minna tuleb.
EKLA, f 199, m 44, 84 (IV-B7) < Paide-Anna khk. < Türi - Hilda Kõrge < Liisa Kindel, 91a. (1930)

Jutustaja abikaas võtnud kroonule mineku hirmuga kahe lapsega lesenaise. Siis pole teda teenistusse võetud, sest ta olnud vaestelaste isa. Seadus olnud sarnane.
EKLA, f 199, m 44, 84 (IV-B7) < Paide-Anna khk., Kirila k., Sepasauna < Seinapalu - Hilda Kõrge < Hedvig Neidu, 83 a. (1930)

Jutustaja olnud 22a., kui väeteenistusse läinud. 1863 a. võetud vastu. Ta olnud sel ajal Põltsamaal Pajusi vallas. Teenistuses olnud Liibavis, Riias, Tallinnas. Leiba antud päevas 3 naela ja suppi ja muud veel. Pajusi vallast olnud veel 8 meest. Liisku võetud vist inimeste arvu järele – tuhande päält üks või kuidas.
EKLA, f 199, m 44, 84 (IV-B7) < Paide-Anna khk., Paide l. - Hilda Kõrge < Mart Ani, 89 a. (1930)